Ford presenterar Ford Telematics™

Göteborg, den 24 september 2014

Göteborg, den 24 september 2014 – Ford lanserar ett nytt så kallat telematics-system, som drivs av och bygger på teknik från Telogis. Tekniken hjälper företagen att optimera användningen av sina transportfordon. Med det här systemet kan företag spara upp till 20 procent av bränslekostnaden.

I Ford Telematics™ används data som skickas i realtid från fordonen för att samla in information om bilens position, bränsleförbrukning och förarbeteende samt få varningar som rör säkerhet och servicebehov.

Det här innovativa systemet ger företagen direkt tillgång till fordonens diagnosinformation, vilket ökar möjligheten att ta kontroll över kostnaderna och förbättra förarens säkerhet.

Ford Telematics premiärvisas på 2014 års transportfordonsmässa i Hannover. Funktionen erbjuds storföretagskunder i utvalda länder som eftermarknadstillval från Fords specialiserade Transitcentra.

”Ford Telematics är ett innovativt system som kan sänka ägandekostnaderna för de företag som kör Ford Transit”, säger Bill Frykman, ansvarig för företags- och produktutveckling på Ford Motor Company. ”Realtidsdata om fordonens positioner i kombination med diagnosinformation ger företagen ett kraftfullt verktyg, som hjälper dem att hantera vagnparken mer effektivt och dessutom förstärker förarnas säkerhet.”

Ford Telematics överför fordonsdata till Telogis webbplats via en inbyggd mobilnätsanslutning. Förutom GPS-data skickas information hämtad från fordonets elektroniska system.

Eftersom systemet har tillgång till fordonens data kan företagen få information om exempelvis oljebyte, eventuellt vatten i dieseltanken, däckstryck, användning av säkerhetsbälten och status på krockkuddar.

”Ford Telematics ger företagen tillgång till data som kan innebära att de väljer att bedriva sin verksamhet på ett annat sätt”, säger Greg Dziewit, OEM-chef på Telogis. ”De inbyggda funktionerna hjälper företagen att skära ned på kostnaderna samtidigt som säkerheten och effektiviteten stärks.”

Ford Telematics, som bygger på en programplattform från Telogis, tillhandahåller en rad konkreta data som hjälper företagen att hantera sin vagnpark optimalt och förarna att köra säkert och bränslesnålt.

I skarp användning av sådana här system har man uppnått en bränslebesparing på upp till 20 procent tack vare effektivare fordonsanvändning, bättre rutter och ett förändrat förarbeteende. Dessutom har säkerheten och fordonens hållbarhet stärkts.

De diagnosdata som Ford Telematics skickar till företagen ger i god tid information om servicebehov och tekniska problem, så att företagen kan maximera en effektiv användning av fordonet och minimera tid och kostnad för service och reparationer.

Ford Telematics är kompatibelt med Fords senaste Transit-modeller – bland annat Transit, Transit Custom, Transit Connect och Transit Courier – samt med Ford Ranger.

”Ford Telematics är ännu ett exempel på hur Ford tar hjälp av smart teknik för att kunna erbjuda företag de transportfordonslösningar på marknaden som håller högst kvalitet samt är säkrast och mest hållbara”, säger Steve Barrow, chef för transportfodonstjänster på Ford Europa.

Aktuella nyheter

Se alla de senaste nyheterna från Rask & Björck Bil AB