Självkörande robot förenklar vardagen för Ford-anställda

2019-05-14

Fords självkörande bilar är bara några år bort, och just nu visar en liten robot i produktionen vad som komma skall. Roboten heter ”Survival” och ska underlätta vardagen för mängder av Ford-anställda när den nu lanseras i fabriker i Europa.

Just smeknamnet ”Survival” kommer från robotens förmåga att kunna anpassa sig till olika miljöer. Roboten är gjord för att kunna leverera reservdelar och styra undan för hinder som kommer i dess väg. Survival är utvecklad av Fords ingenjörsteam och är den första i sitt slag att användas i någon av företagets faciliteter i Europa.

– Survival har programmerats för att kunna lära sig respektive fabriks uppbyggnad, och med hjälp av sensorer behöver den inte någon extern guide för att ta sig fram obehindrat, säger Eduardo García Magraner, ingenjörschef på Fords fabrik i Valencia, Spanien, där roboten nu provkörs.

En effektiv hjälpreda
Survivals förmåga att hjälpa till har överstigit många förväntningar i initiala tester. Inledningsvis förknippade de anställda roboten med en science fiction-film, men med tiden har Survival blivit en del av deras vardag. Robotens uppgift är att transportera reservdelar till tillverkningen, vilket är en kritisk del i att producera bilar som Ford Kuga, Ford Mondeo och Ford S-MAX enligt fastställda scheman. Att hämta reservdelar är en tidskrävande syssla, där Survival nu gör ett jobb som sparar många timmar för Fords anställda, som istället kan utföra mer avancerade uppgifter.

Survival kan effektivisera produktionen med upp till 40 timmar per dag, och har 17 olika fack för att transportera material i olika storlekar och vikter. För att undvika att någon tar fel, öppnas varje fack automatiskt vid respektive arbetsstation.

– Vi har haft Survival på prov i ett år nu och vi har inte stött på några problem hittills. Snarare har roboten blivit en viktig del av teamet. Förhoppningen är att utöka produktionen av Survival och expandera den till fler Fordfabriker, säger Eduardo García Magraner.

Survival är en av alla smarta robotar som Ford använder sig av i sin produktion, där Robutt är ett annat exempel. Robutt användes initialt för att säkerställa att materialen i Fords bilsäten klarade av ett decenniums torrslitage. Idag kan Robutt även simulera vad som händer med bilens säten över tid på grund av svett.



Aktuella nyheter

Aktuella nyheter

Se alla de senaste nyheterna från Rask & Björck Bil AB