Ford presenterar en elektrisk, uppkopplad framtid för bästsäljande transportbilar

2019-04-04

Idag, under sitt Go Further-event i Amsterdam, berättar Ford om hur nya elektriska fordon, uppkopplade tjänster och strategiska partnerskap ska hjälpa företagets transportbilskunder att bli mer produktiva. Bland annat presenteras en ny Tourneo Custom plug-in-hybrid.

Ford blev Europas främsta transportbilsmärke för fjärde året i rad under 2018, baserat på försäljning på 20 europeiska marknader. Under dagens Go Further-event berättade företaget, utifrån en prototyp, att en helt elektrisk version av Ford Transit kommer produceras under 2021, och därmed bidra till renare, tystare städer och reducerade förbrukningskostnader för transportbilsägare.

– Transportbilskunder behöver smartare, mer integrerade lösningar, byggda runt en uppkopplad företagsmiljö. Ford erbjuder tuffa, flexibla fordon med möjligheten till bränsleeffektiva och elektrifierade drivlinor, samt en avgörande funktion – ett inbyggt modem som gör det möjligt för transportbilskunder att styra sin flotta med en rad smarta lösningar, säger Hans Schep, chef för Ford Transportbilar i Europa.

Elektrifierade transportbilar
Genom Fords vagnpark med innovativa, elektiska transportbilar kommer företaget kunna erbjuda en rad olika drivlinor, för att kunna ge olika lösningar för olika behov.

En av de nya elektrifierade transportbilarna är åttasitsiga Tourneo Custom plug-in-hybrid, som erbjuder både nollutsläppskapacitet och långa körsträckor. Framhjulen på minibussen drivs uteslutande av en elmotor, med kraft från ett 13,6 kWh litiumjonbatteri. Fords flerfaldigt prisbelönade 1,0-liters EcoBoost-bensinmotor finns till hands vid längre sträckor, och jobbar parallellt med bromsåtervinning möjliggjord av generatorn i elmotorn som laddar upp batteriet. Den avancerade hybriddrivlinan möjliggör en körsträcka på upp till 50 kilometer utan utsläpp, och 500 kilometer med hjälp av EcoBoost-motorn.

– Fords nyanserade strategi rörande de nya drivlinorna är framtagen för att hjälpa transportbilskunder att hitta rätt lösning som passar just deras verksamhet och dess behov, säger Helmut Reder, chef för transportbilar på Ford Europa.

Lösningar för uppkoppling
Utifrån den senaste generationens modemteknologi via FordPass Connect on-board möjliggörs Wi-Fi-uppkoppling för upp till tio enheter. Genom mobilappen FordPass finns en rad olika funktioner att använda, som tillgång till fordonsstatus, fordonslokalisering och fjärrlåsning, allt för att underlätta transportbilsförarens vardag. Senare i år släpper företaget appen FordPass Pro, speciellt framtagen för mindre verksamheter som har mellan en och fem transportbilar.

Strategiska allianser för framtiden
En viktig del i Fords ledarskap för transportbilsverksamheten handlar om värdet i strategiska partnerskap och allianser, med fokus på delar som fordonskonvertering och produktutveckling. Ett exempel är företagets joint venture med Ford Otosan i Turkiet, som tillverkar de flesta av Transit-modellerna.

I januari meddelade Ford en allians med Volkswagen AG, där Ford kommer utveckla och bygga medelstora pickuper för båda företagen, med förväntad säljstart år 2022.

Aktuella nyheter

Aktuella nyheter

Se alla de senaste nyheterna från Rask & Björck Bil AB