Fords zombiedräkt visar farorna med trötta förare

2018-11-30

Med hjälp av en sömndräkt vill Ford visa på farorna med att köra trött – en stor bidragande faktor i runt en femtedel av alla trafikolyckor, och som kan likställas med att köra full. Sömndräkten är en del av Fords förarprogram "Driving Skills for Life", som erbjuder unga förare en chans att förbättra sina föraregenskaper gratis.

Ford har varit med i skapandet av en sömndräkt, som gör det möjligt för förare att uppleva de försvagande konsekvenserna av för lite sömn. Trafikolyckor är den största orsaken till dödsfall bland unga i Europa. Det vill Ford ändra på genom att utbilda unga personer med sitt förarprogram Driving Skills for Life för 17–24-åringar.

– Om du kör när du är trött riskerar du att köra som en zombie, och bli en fara för dig själv, dina passagerare och dina medtrafikanter. Många unga vuxna tvingar sig själva att vara vakna allt för länge för att hinna med sitt stressiga liv, och det gör dem livsfarliga i trafiken, säger dr. Gundolf Meyer-Hentschel, VD på Meyer-Hentschel-institutet som hjälpt Ford att utveckla sömndräkten.

Avancerad teknik skapar en zombieupplevelse för förare
Zombiedräkten, eller sömndräkten som Ford kallar den, består bland annat av ett par specialframtagna glasögon som simulerar extrem utmattning, inklusive mikrosömn. Mikrosömn kan resultera i att förare kör blinda i 10 sekunder eller mer, ibland trots att ögonen är öppna, vilket innebär flera hundra meter av körning utan kontroll. Genom att dräkten är kopplad till en app, kan föraren styra glasögonen och simulera hur hjärnan stängs av och på. Glasögonen bärs tillsammans med en specialdesignad keps, väst och band för armar och anklar, med en sammanlagd vikt på 18 kilo.

– Vi var fast beslutna att lyfta frågan om sömniga förare, och vår sömndräkt är perfekt för att illustrera just detta. Många har säkert varit tacksamma när en vän eller familjemedlem ställt upp för att köra under en utekväll, men bara för att personen inte druckit betyder det inte att den är lämplig som förare, säger Jim Graham, chef för Fords förarprogram Driving Skills for Life. Aktuella nyheter

Aktuella nyheter

Se alla de senaste nyheterna från Rask & Björck Bil AB