Backkamera som ser runt hörn i nya Ford Focus

2018-06-07
Nya Ford Focus har bland annat utrustats med radarsensorer som gör det ännu lättare att backa. Om föraren inte reagerar på varningarna kommer bilen själv att bromsa och stanna, för att minimera risken för en olycka.

Backkameror som visar föraren vad som finns rakt bakom bilen har sedan länge varit en favorit hos nybilsköpare. Men nya Ford Focus nöjer sig inte med att titta rakt bakåt, utan visar även vad som kommer runt hörnet.

Backkameran precis ovanför registreringsskylten fångar en 180-gradersvy av det som finns bakom och runt bilen, och visas upp på bilens bildskärm. Det gör att även passerande gångtrafikanter, cyklister och andra bilar lätt kan se när du backar ut från till exempel en parkeringsruta.

Kan bromsa av sig själv
Nya Focus har också utrustats med radarsensorer som gör det ännu lättare att backa. Sensorerna läser av omgivningen bakom bilen och kan göra föraren uppmärksam på bilar och motorcyklar som är på väg att passera bakom bilen. Om föraren inte reagerar på varningarna kommer bilen själv att bromsa och stanna, för att minimera risken för en olycka.

– Vi vet att baklängeskörning är en avgörande del av vardagskörningen för nästan alla våra kunder, och det är många som verkligen inte uppskattar den. Den här lilla kameran hjälper oss att ta stora steg framåt för att göra det enklare att backa, säger Glen Goold, chefsingenjör för Ford Focus.

I en ny undersökning från Storbritannien, om vilka körmoment som upplevs som svårast, involverade fyra av de fem svåraste baklängeskörning. Den femte var att köra framlänges in i en parkeringsruta.

Nya Ford Focus innehåller fler avancerade funktioner och förarhjälpssystem än någon tidigare Ford-modell. Utöver den bakåtriktade vidvinkelkameran har modellen även döda vinkeln-varnare med Cross Traffic Alert, som varnar föraren för fordon som är på väg att passera bakom dig.

Aktuella nyheter

Aktuella nyheter

Se alla de senaste nyheterna från Rask & Björck Bil AB