Ford lanserar kampanjen Share the Road – ska göra vägarna säkrare för cyklister

2018-05-30

Idag lanserar Ford sin europeiska trafiksäkerhetskampnj Share the Road vars syfte är att öka förståelsen mellan bilister och cyklister – och därigenom skapa en säkrare trafikmiljö. Bl.a. så har man tagit fram ett virtual reality-koncept, ”WheelSwap”, som sätter cyklister bakom ratten och vice versa för att öka den ömsesidiga förståelsen.


I takt med att allt fler människor väljer att cykla, uppstår det allt fler konflikter mellan bilister och cyklister i Europas storstäder. Infrastrukturutveckingen hänger inte med i den ökande förekomsten av cyklister, och därför lanserar Ford nu kampanjen Share the Road som ska såväl öka säkerheten som reducera utsläpp och köbildning.

Kampanjen Share the Road ska skapa harmoni mellan vägtrafikanterna och markerar Fords tro på att om fler cyklister lär sig att cykla säkert - speciellt på kortare sträckor – gangnar det alla.

Ford har därför låtit producera ett banbrytande virtual reality-koncept, WheelSwap, som låter cyklister och bilförare byta plats med varandra. Här får de uppleva hur vårdslös bilkörning och cykling kan leda till farliga, och potentiellt dödliga, situationer för sina medtrafikanter.
"För en som ofta reser på både två och fyra hjul har jag upplevt många av de frustrationer och faror som förare och cyklister stöter på, på våra vägar idag", säger Steven Armstrong, VD för Ford i Europa, Mellanöstern och Afrika. "En säker integration av alltmer olika transportsätt är en nyckel till hur vi gör våra städer säkrare och enklare för alla att komma till, nu och i framtiden."


Fords mobilitetsstrategi är att leverera en bred uppsättning produkter och tjänster som förbättrar alla delar i transportsystemet - fordon, infrastruktur, anslutning och digitala tjänster - för att hjälpa människor att förflytta sig mer fritt i morgondagens stad. Detta inkluderar pilotprojekt som ett bil- och cykeldelningssamarbete mellan Ford i Tyskland och Deutsche Bahn Connect GmbH, ett dotterbolag till Deutsche Bahn AG. Även Chariots pendelbussar som är avsedda för stadsbor som bor i områden där kollektivtrafiken inte är lika lättillgänglig. Dessutom har Ford utvecklat så kallade ”smarta bänkar” som hjälper fotgängare att hålla sig uppkopplade på resande fot med mobil laddning och Wi-Fi.

WheelSwap gör det möjligt för bilister att se ur cyklistens synvinkel hur skrämmande det kan vara när förare kör för nära, svänger utan att använda blinkers och öppnar bildörrar utan att kontrollera efter cyklister. Den andra versionen gör det möjligt för cyklister att uppleva hur det är för bilförare när de ignorerar rödljus, cyklar på enkelriktade gator och gör oväntade svängar.

Mer än 1 200 personer deltog i den första studien i kampanjen som genomfördes i fem europeiska länder. 70 procent av dem som testade WheelSwap visade större empati för sina medtrafikanter efter att ha sett VR-filmen jämfört med dem som inte hade det. Vidare avsåg 91 procent att ändra på vägvanor. Och bara två veckor efter att ha testat WheelSwap hade 60 procent förändrat sitt beteende i sina dagliga resor.

Förra månaden offentliggjorde Ford nya Ford Focus med teknik som kan upptäcka cyklister på eller nära vägen , eller cyklister som kan korsa fordonets väg. Pre-Collision Assist med fotgängar- och cyklistigenkänning tillämpar automatiskt inbromsning om systemet upptäcker en potentiell kollision och föraren inte svarar på varningar.

Aktuella nyheter

Aktuella nyheter

Se alla de senaste nyheterna från Rask & Björck Bil AB