Ford hjälper synskadade att uppleva utsikten under en bilresa

2018-05-04

Att kunna njuta av utsikten under bilresor kan lätt tas för givet. Ford vill nu göra det möjligt för synskadade passagerare att ta del av den upplevelsen. "Feel the view", som Ford kallar det smarta bilfönstret, tar bilder på utsikten, som passageraren sedan kan känna på bilrutan via speciella LED-lampor.

Ford har tagit fram en lösning som gör det möjligt för blinda och synskadade att uppleva utsikten under bilresor, med hjälp av en prototyp av ett smart bilfönster som de kallar "Feel the view". Det smarta fönstret tar bilder på utsikten och omvandlar dem till monokroma bilder med hög kontrast. Utifrån bilderna skapas sedan vibrationer som projicieras på bilens fönsterruta vilket gör att passageraren kan känna utsikten med sina händer.

– Vi försöker hela tiden förbättra livet för människor, och med Feel the view kan vi på ett fantastiskt sätt hjälpa synskadade att uppleva nya aspekter av bilåkning. Teknologin är avancerad men själva konceptet är enkelt och kan förhoppningsvis förvandla bilresor till fantastiska minnen, säger Marco Alù Saffi på Ford Italien.

"Feel the view" har utvecklats av Ford Italien och GTB Roma, i ett samarbete med Aedo – en Italiensk startup som specialiserat sig på utveckling av enheter för synskadade.

Aktuella nyheter

Aktuella nyheter

Se alla de senaste nyheterna från Rask & Björck Bil AB