Ford lanserar ny Focus – den mest tekniskt utrustade versionen någonsin

2018-04-12

Helt nya Ford Focus har skapats för en ny era, där tekniska funktioner värderas högt, tillsammans med komfort, utrymme och körupplevelse. Ford har utgått ifrån utifrån kundernas input och önskemål, och designen är inspirerad av interaktion mellan människa och maskin. Modellen kommer finnas som crossovervarianten Focus Active och premiumversionen Focus Vignale, och börjar säljas i Sverige i juni.

Idag presenteras helt nya Ford Focus för den globala marknaden, optimerad och utrustad för att kunna möta höga krav på avancerad teknik, design och komfort. Bilen har byggts i samspel med kunder, som fått ge sin input och därmed påverkat modellens utformning. Slutresultatet är en innovativ och uppkopplad bil med mycket bekvämligheter – perfekt för den medelstora familjen. Modellen tillverkas vid Fords anläggning i tyska Saarlouis, där den har producerats i 20 år.

– Utifrån fokus på innovation och tack vare fantastiskt hantverk, har vi lyckats skapa en helt ny Focus som levererar en enastående körupplevelse. Nya Focus lever upp till modellens goda rykte, och sätter en hög ribba för framtida versioner. Jag är oerhört stolt över teamet som har jobbat med att ta fram vår, enligt mig, bästa bil någonsin, säger Joe Bakaj, produktutvecklare på Ford.

Uppkopplad och komfortabel – med trådlös laddning
Rymlig, praktiskt och uppkopplad innehåller nya Focus interiör avancerad teknik som ser till att bilen integreras med förarens liv på ett bekvämt, smidigt sätt. Nya FordPass Connect gör det möjligt att koppla upp tio enheter, och via den nya FordPass-appen kommer föraren åt funktioner som kontroll av bränslenivåer, bilens position och styrning av låsfunktioner. Bilen är också försedd med en trådlös laddningsstation, som känner av kompatibla enheter. Stationen är placerad nedanför instrumentpanelen, vilket gör att alla i bilen enkelt kan komma åt att ladda sina smarttelefoner.

Via Fords kommunikations- och underhållningssystem Ford SYNC 3 och en åtta tums färgpekskärm kan förare kontrollera ljud, navigation, klimatanläggning och smarttelefoner genom att svepa och nypa på skärmen, samt via röststyrning.

Ett nytt ljudsystem från B&O PLAY förser bilen med ljud av premiumkvalitet, som kan strömmas via FordPass Connect eller en smarttelefon. Systemet på 675 watt består av tio strategiskt placerade högtalare, för bästa möjliga upplevelse.

Energisk och responsiv med nya teknologier
Nya Focus har försetts med nytt underrede för den bakre hjulupphängningen som optimerar både komforten och bilens respons. Det nya systemet skapar en balans mellan bak- och framaxeln, vilket bidrar till en jämnare körning över ojämnheter. För första gången i en Focus, finns nu även valmöjligheten att välja mellan körlägena Normal, Sport och Eco.

Den nya modellen introducerar fler avancerade funktioner och teknologier än någon tidigare Focus-version, bland annat det nya systemet Stop & Go, som stannar bilen automatiskt vid köbildning och kör vidare om stoppet varar mindre än tre sekunder. Skulle stoppet vara längre kan föraren fortsätta genom ett knapptryck på ratten, eller genom att gasa.

Nya Focus är också försedd med Fords adaptiva strålkastarsystem med kurvljus och trafikskyltsidentifiering, samt aktiv inbromsning med fotgängar- och cyklistavkänning – för att nämna några av alla funktioner.

Design med fokus på människan
Designen som tagits fram för nya Focus tar ett stort kliv från tidigare versioner, och markerar därmed en ny generation för modellens form, där människan står i centrum mer än någonsin tidigare.

– Vårt mål var att skapa en Focus som föraren förälskar sig i, en förälskelse som håller i sig. Den nya designen handlar mycket om att skapa fina minnen – stunder av interaktion som bygger och upprätthåller relationen mellan människa och maskin, oavsett om det gäller interiör eller exteriör, säger Amko Leenarts, designchef på Ford Europa.

Den distinkta nya siluetten har ett sportigt utseende och andas premiumkänsla. Köpare kan välja från en palett med 13 exteriörfärger. Bilen är rymlig med gott om utrymme, med stilrena, enkla linjer och påkostade material som pryder interiören. Den enkla, sofistikerade stilen ska bidra till en avslappnad, lugn atmosfär. Modellen kommer kunna erbjudas som crossovern Focus Active och Focus Vignale.

Ett kraftfullt val
Köpare kan välja mellan en rad olika Ford EcoBoost-bensinmotorer och Ford EcoBlue-dieselmotorer, kraftfulla och förfinade, samtidigt som de lever upp till Europas stränga utsläppsstandard Euro 6. Drivlinorna är försedda med start/stop-teknologi, en sexväxlad manuell växellåda, och Fords nya åttastegade automatlåda.

Köpare av nya Focus kan bland annat välja Fords flerfaldigt belönade en-liters EcoBoost-motor, med 85, 100 eller 125 hästkrafter, och koldioxidutsläpp på 107 gram per kilometer. Den nya 1,5-liters EcoBoost-motorn säljs med 150 alternativt 182 hästkrafter, och släpper ut 122 gram koldioxid per kilometer. Den nya 1,5-liters EcoBlue-motorn säljs med 95 eller 120 hästkrafter, med förväntade koldioxidutsläpp på 91 gram per kilometer. 2,0-litersmodellen ger 150 hästkrafter och släpper ut 112 gram koldioxid per kilometer.

Nya Ford Focus kommer finnas tillgänglig för försäljning i Sverige i juni i år. Priser kommer att presenteras längre fram.  

Aktuella nyheter

Aktuella nyheter

Se alla de senaste nyheterna från Rask & Björck Bil AB