Ford forskar kring prestationsförmåga – tar hjälp av rallyförare

2017-12-11

I en ny studie som genonförts av Ford i England har man försökt ta reda på hemligheten till varför av några av världens bästa rallyförare klarar av att prestera under en enorm press. Det man bl.a. kunde se var att rallyförare är betydligt bättre att ignorera distraktionsmoment vid höga hastigheter än en vanlig förare, men man kunde också se att vanliga förares förmågor ökade väsentligt med hjälp av några enkla mentala övningar.

Det är forskare vid King’s Collage i London som på uppdrag av Ford har forskat kring vad som händer i våra hjärnor när vi tvingas prestera under en enorm press. Det kan såväl handla om att vinna ett WRC-rally som att klara av en arbetsintervju. Forskarna använde sig av EEG (Elektroencefalografi) headsets för att analysera hjärnaktiviteten hos professionella rallyförare när de körde i en racingsimulator. Bland förarna fanns bland annat världsmästarna Sebastien Ogier och Andy Priaulx – två personer som är vana att jobba under hård press.


Därefter lät man några vanliga bilförare köra i samma simulator. Några hade genomfört ett par enklare mentala övningar innan de körde, andra hade det inte.

”Vår studie visar att vid höga hastigheter och när man är väldigt fokuserad på uppgiften så var rallyförarnas hjärnor 40 procent bättre på att ignorera distraktionsmoment än de vanliga bilförarnas hjärnor”, säger Dr Elias Mouchlianitis, hjärnforskare vid King’s Collage i London. ”Vad som dock var intressant var att de vanliga förarna kunde uppnå dessa nivåer av mentalt fokus med hjälp av några enkla övningar”, fortsätter Elias.


Enkla andnings- och meditationsövningar samt en visualiseringsteknik där nyckelord används för att beskriva vägen framför förarna kunde höja vanliga förares fokus och prestationsförmåga med så mycket som 50 procent.

Baserat på denna studie utvecklar nu Ford en ny racinghjälm för professionella rallyförare innehållande EEG-teknologi. Tanken är att EEG-data ska skickas till rallyteamet under ett rally för analys. Idag mäts redan fysiska data hos rallyförare som hjärtfrekvens och hydrering , men Ford vill få en bättre förståelse för en rallyförares mentala tillstånd under ett rally och kunna ta beslut därefter.
Följ nedan länk till en film som visar experimentet: https://www.youtube.com/watch?v=fG4DO22bWLo&feature=youtu.be.






Aktuella nyheter

Aktuella nyheter

Se alla de senaste nyheterna från Rask & Björck Bil AB