Nya Ford GT banar väg för nya teknologier

2017-05-16

När Ford tog fram nya, högpresterande Ford GT fokuserade ingenjörerna inte bara på att bygga en modell som skulle kunna vinna lopp, de ville även bygga en bil som kunde utgöra en testbädd för ny teknik och idéer för framtida Ford-modeller.

– Vi hade tre mål när vi började arbeta med nya Ford GT år 2013. Det första målet var att kunna använda den som en testmodell där våra ingenjörer skulle få chansen att utveckla framtida motorer och bredda sin förståelse kring aerodynamik. Vi ville också använda bilen för att testa nya lättviktsmaterial som kolfibrer. Dessutom ville vi vinna Le Mans 24 timmar, säger Raj Nair, Fords vice vd och produktutvecklingschef.

Samlade flera arbetsgrupper i Ford Performance
Vid framtagningen av GT-modellen samlade Ford flera av sina prestandateam, som Ford SVT, Team RS, Ford Racing och teamet för prestandakomponenter och licensering, vilka då bildade en ny enhet kallad Ford Performance.

– Utan denna typ av teamarbete, med en mix av kompetenser, skulle det ha varit omöjligt att leverera nya Ford GT i sin nuvarande form. Denna typ av samarbete var avgörande både för att kunna skapa modellen och för att kunna experimentera oss fram och hitta nya innovationer, vilket behövs för att skapa den ultimata superbilen, säger Dave Pericak, global direktör för Ford Performance.

En superbil att räkna med
Nya Ford GT lanserades första gången 2015 vid North America International Auto Show och beskrevs redan då som en riktig superbil. Modellen har därefter satt en helt ny standard när det kommer till prestanda, bland annat genom avancemang inom aerodynamik, den effektiva EcoBoost-motorn och lösningar för att minska bilens totalvikt.

Aktuella nyheter

Aktuella nyheter

Se alla de senaste nyheterna från Rask & Björck Bil AB