Gråa nyanser speglar samtidens samhälle

2017-04-28

Gråa nyanser är just nu hetare är någonsin, och återfinns i allt från hårfärger till inredning och bilkulörer. Experter menar på att människor kan lockas av den grå färgskalan vid politiskt och ekonomiskt osäkra tider.

En grå trend växer sig allt starkare världen över. Kändisar som Rihanna färgar håret grått, människor målar om sina hem i gråa nyanser och bilbranschen ser allt fler fordon med den populära färgen. Färgföretaget Pantone ser inget stopp på efterfrågan och adderade därför nyligen en rad nya, gråa färger till sin palett.

När europeiska Ford-kunder ska välja färg på bil är det just grått som gäller för tillfället, vilket innebär att de efterfrågade tonerna nu puttat ner de vita till en andraplats.

– Vi identifierade först grått som en trendfärg, alltså en färg med en kortare livslängd än de tre vanligaste kulörerna silver, svart och vitt, som ofta beskrivs som tidlösa. Men vi har nu sett att de gråa nyanserna är här för att stanna, säger Julie Francis, färg- och materialdesigner på Ford.

Psykologen Karen Haller tror det finns en djupare anledning till den gråa trenden, något mer än att människor tycker det är snyggt och trendigt. Hon menar på att politiska och ekonomiska oroligheter runt om i världen kan påverka våra val av färger.

– När omvärlden känns otrygg och saker förändras snabbt, som vi har sett under USA-valet eller Brexit-tiden, drar vi oss gärna tillbaka och söker oss till sådant vi tycker är tryggt. Det kan förklara varför grått är en så populär färg just nu, säger Haller.

Aktuella nyheter

Aktuella nyheter

Se alla de senaste nyheterna från Rask & Björck Bil AB