Ny crowdsourcing-teknologi från Ford hjälper bilförare upptäcka potthål

2017-02-21
Europas slitna vägar ligger bakom en tredjedel av alla bilolyckor varje år. Som en del av lösningen på detta problem har Ford presenterat ett sätt att undvika de kostsamma potthål som ofta uppstår efter vinterns påfrestningar. Företagets nya crowdsourcing-teknologi gör det möjligt för förare att upptäcka potthål med hjälp av realtidskartor som baseras på information från internetanvändare.

Varje vinter medför försämrade vägar runt om i Europa, på grund av frysande temperaturer, is och snö. Under 2011 anmäldes exempelvis 20 miljoner potthål, varav endast hälften åtgärdades. Fords forskningsavdelning arbetar nu på en crowdsourcing-teknologi, där information samlas in från förare som stött på hål efter vägen, vartefter andra kan se informationen och därmed undvika rutter med de upptäckta skadorna. Begreppet crowdsourcing kan beskrivas som en metod för att lösa problem, där en grupp människor bidrar till en gemensam lösning, vanligtvis med hjälp av internet.

– Tanken är att en virtuell karta över potthål upptäcker och registrerar hål samma minut som de uppstår och kan därmed varna andra förare för problemet. Våra bilar har redan idag sensorer som upptäcker potthål, men med den nya crowdsoursing-teknologin tar vi det hela till en ny nivå, säger Uwe Hoffmann, forskningsingenjör på Ford Europa.

Teknik för att upptäcka hål finns redan idag
Ford-modeller som Galaxy, Mondeo och S-MAX använder redan idag teknologi som upptäcker hål i vägen med hjälp av inbyggda sensorer, varefter bilens fjädring anpassas. Den framtida teknologin skulle innebära kameror och inbyggda modem. Tillsammans skulle dessa teknologier samla ihop information om hål, för att sedan dela detta i molnet. I dagsläget testar Ford sina nya modeller i Belgien, på en 1,9 kilometer lång mardrömssträcka, full med potthål. Tester av den nya crowdsourcing-teknologin kommer börja senare under året.

Aktuella nyheter

Aktuella nyheter

Se alla de senaste nyheterna från Rask & Björck Bil AB