Rekordmånga vill ha fyrhjulsdrift – men viktigt att välja rätt

2016-11-15
De senaste dagarnas snökaos har fått svenskarna än mer intresserade av fyrhjulsdrivna bilar. Det visar statistik över antalet Google-sökningar på fyrhjulsdrift, som under november i år redan är 150 procent högre än förra året, trots att vi bara kommit en tredjedel in i månaden. Januari har år efter år varit ohotad i toppen vad gäller sökningar på fyrhjulsdrift, men får i år se sig slagen med hela 64 procent av november.

Var tredje svensk väljer i dag fyrhjulsdrift när de köper bil, jämfört med var tionde för mindre än ett decennium sedan, trots att drivformen stundtals fått kritik för högre förbrukning och utsläpp. Det breda genombrottet för fyrhjulsdriften har dock fört med sig en okunskap kring skillnaden på olika typer av fyrhjulsdrift.

En bil med konstant fyrhjulsdrift förlorar mycket kraft om ett hjul tappar greppet, eftersom det hjulet då ändå fortsätter att driva. För att råda bot på både kraftförlusten och minska bränsleförbrukningen har Ford byggt vad de kallar intelligent fyrhjulsdrift. Systemet finns i Ford-modeller som Edge, S-MAX, Galaxy och Mondeo.

– För oss på Ford är det viktigt att alltid ha miljöaspekten i fokus vid utveckling av nya tekniker och innovationer. Genom den automatiska regleringen av hjulens drivning blir körningen snällare mot miljön och även mer ekonomisk, säger Erik Lindham, informationschef på Ford Sverige.

Anpassar kraftöverföring 60 gånger per sekund
Fords nya, intelligenta fyrhjulsdrift har avancerade sensorer som kan fördela drivkraften till de individuella hjul som har bäst grepp. Avläsningarna görs fler än 60 gånger per sekund. Resultatet är bättre framkomlighet och lägre förbrukning.

– Det stora antalet Google-sökningar från november visar att intresset för fyrhjulsdrift fortsätter att vara starkt. Men det är viktigt att inte glömma bort miljöaspekten, och där hoppas jag att de mer intelligenta systemen får den uppmärksamhet de förtjänar, säger Erik Lindham, informationschef på Ford Sverige.

Aktuella nyheter

Aktuella nyheter

Se alla de senaste nyheterna från Rask & Björck Bil AB