Framtidens självkörande bilar – söker automatiskt upp ”den gröna vågen”

2016-11-01
Att vänta vid rödljus kan snart vara ett minne blott. Ford deltar nu i ett teknikprojekt där förare får en rekommenderad körhastighet för att maximera sina chanser att möta gröna trafikljus.

Snart kan det bli enklare att tajma in ”den gröna vågen” i trafiken, och därmed undvika röda trafikljus. Den nya teknologin testas just nu med hjälp av fordon från Ford, där föraren får information kring vilken hastighet som bör hållas för att slippa rött ljus.

– Många tycker det är jobbigt att mötas av rödljus efter rödljus när du ska hem efter en lång arbetsdag. Att möjliggöra en grön våg innebär inte bara rofylld tid i bilen, det hjälper även till att hålla ett bättre flöde i trafiken, samt minskar koldioxidutsläpp och bränslekonsumtion, säger Christian Ress på Ford.

En del i projekt för självkörande fordon
Teknologin för att finna den gröna vågen är en del av det brittiska projektet AutoDrive – ett treårigt projekt som går ut på att introducera självkörande fordon i Storbritannien. Läs mer om projektet här: http://www.ukautodrive.com/the-uk-autodrive-project/

Tester av ny teknologi inom AutoDrive-projekt
Ford Mondeo Hyridbilar deltar också i tester av ett nytt varningssystem inom AutoDrive-projektet. Tekniken innebär att systemet varnar föraren när en bil framför bromsar kraftigt – trots att händelsen inträffar i blindo, upp till 500 meter bort.

Under 2017 kommer ytterligare teknik att presenteras inom projektet, exempelvis lösningar för polis- ambulans- och brandbilsfordon, samt idéer för koordinering vid korsningar utan trafikljus.

Aktuella nyheter

Aktuella nyheter

Se alla de senaste nyheterna från Rask & Björck Bil AB