Ford investerar 1,5 miljarder i IT-bolag med visionen att bli världsledande på mobilitet

2016-06-26
Det redan etablerade samarbetet mellan Ford och San Francisco-baserade mjukvaruföretaget Pivotal utökas nu då Ford går in och investerar 1,5 miljarder kronor i företaget. Investeringen ingår i Fords satsning att bli ledande i såväl bilindustrin som inom mobilitetsområdet. Investeringen innebär en satsning på mjukvaruutveckling, analytiska verktyg och en molntjänst för Fords produktutveckling och IT-avdelningar.

Den 5 maj presenterade Fords huvudkontor i Dearborn, Michigan att företaget går in med 1,5 miljarder i den redan existerande samarbetspartnern Pivotal. Med denna investering hoppas Ford kunna utveckla sina modellers mjukvarukapaciet i ett snabbare tempo och därmed möta kundernas behov.

– I vår satsning att nu expandera och investera i mobilitetsområdet ökar kraven på att kunna leverera den senaste tekniken inom mjukvaruområdet. Vår investering i Pivotal kommer stärka vår förmåga att leverera dessa kundupplevelser i ”Silicon Valley-speed”. Detta inkluderar att ständigt utveckla FordPass, vår plattform för digitala, fysiska och personliga mobilitetsupplevelser, säger Mark Fields, VD på Ford.

Att utveckla en relation

Ford började samarbeta med Pivotal i samband med framtagningen av FordPass som lanserades i USA förra månaden. Plattformen väntas komma till Europa senare i år. Konceptet kommer bland annat erbjuda kunderna en smartphone-app och mobilitetslösningar för parkering och bilpooler. Tillsammans vill de två företagen erbjuda FordPass-kunder en helt ny kundupplevelse.

Mjukvaruutveckling allt viktigare


Mjukvarans roll inom bilindustrin växter ständigt, vilket demonstreras av Fords bilmodell F-150 vars mjukvara innehåller mer än 150 miljonerkodsträngar, jämfört med en traditionell smartphones 12 miljoner strängar. Ford satsar mycket på att kunna leverera smidiga hands-free lösningar via smartphones och Fords SYNC 3-system, vilket möjliggör allt från interaktion med Apples ”Siri” till att svara på sms och styra spellistor på Spotify.

Aktuella nyheter

Aktuella nyheter

Se alla de senaste nyheterna från Rask & Björck Bil AB