Bilfläktar blir respiratorer när Ford samarbetar med 3M, GE Healthcare och UAW

2020-03-30

Utbrottet av covid-19 får skilda branscher att samlas för att tillsammans bekämpa smittan. För att kunna möta den stora efterfrågan på munskydd och respiratorer inleder Ford i USA nu ett samarbete med 3M, GE Healthcare och UAW. Genom att låna ut anläggningar, ingenjörskompetens och material hoppas företagen att tillsammans snabbt kunna öka produktionen av akut medicinsk utrustning och förnödenheter till sjukvårdspersonal.

Nu inleder Ford ett samarbete med 3M, GE Healthcare och UAW. Genom att låna ut sina anläggningar, ingenjörskompetens och material hoppas företaget på att snabbt kunna öka produktionen av medicinsk utrustning till sjukvårdspersonal och patienter och därmed bidra till bekämpningen av coronaviruset.

– Vi befinner oss i en kritisk tid, både USA och världen i stort. Det är en tid för handling och samarbete. Genom att samla flera branscher kan vi göra en verklig skillnad för människor som behöver det, och för de som står i frontlinjen av denna kris. På Ford känner vi en skyldighet att bidra i dessa tider, precis som vi alltid har gjort under vår 177-åriga historia, säger Bill Ford, styrelseordförande för Ford Motor Company.

Företag samarbetar för att kunna ta fram medicinsk utrustning
Ford arbetar tillsammans med 3M för att öka tillverkningskapaciteten för deras respiratorer. De arbetar också för att tillsammans kunna utveckla en ny design med delar från båda företagen för att kunna möta den stora efterfrågan. De nya respiratorerna kan produceras i en Ford-anläggning av UAW-medarbetare.

För att kunna nå resultat snabbt använder Ford och 3M delar som de båda redan har i lager, som fläktar som normalt används i säteskylsystemet på Fords pickup F-150.

Dessutom arbetar Ford och GE Healthcare tillsammans för att öka produktionen av en förenklad version av GE Healthcares befintliga respiratorer för att stödja patienter med andningsfel eller andningssvårigheter orsakade av covid-19.

– Det är fint att se hur snabbt företag från skilda branscher mobiliseras för att möta den växande utmaningen som vi gemensamt står inför till följd av covid-19. Vi är stolta över att föra vår kliniska och tekniska expertis till detta samarbete med Ford, och att arbeta tillsammans för att tillgodose en aldrig tidigare skådad efterfrågan på denna livräddande teknik och snabbt stödja kunder när patienterna behöver det, säger Kieran Murphy, vd på GE Healthcare.

Fords 3D-utskrift kan producera engångsskydd för sjukvårdspersonal
Samtidigt skapar och utvecklar Fords amerikanska designteam ansiktsskydd för personal inom vården. Ansiktsskydden skyddar ansiktet och ögonen från kontakt med vätskor, och när de är ihopparade med n95-andningskydd kan kombinationen vara mer effektiv att begränsa potentiell exponering av coronavirus än om man endast hade använt andningsskyddet. Dessutom planerar Ford också att använda 3D-utskrift för att producera engångsskydd för sjukvårdspersonal.


Kontakta oss

Aktuella nyheter

Aktuella nyheter

Se alla de senaste nyheterna från Rask & Björck Bil AB