Nya Ford Kuga levererar bränsleeffektivitet i toppklass

2020-02-27

Ford avslöjar nu att den nya versionen av Ford Kuga kan stoltsera med bränsleeffektivitet i absoluta toppklass, från så lite som 0,14 liter per mil som laddhybrid. Den nya Kugan är Fords mest elektrifierade modell hittills, och den första att erbjudas som mildhybrid, elhybrid och laddhybrid.

Nu är det klart att nya Ford Kuga med hjälp av bland annat kraftigt utvecklad aerodynamik jämfört med sin föregångare presterar klassledande bränsleförbrukning, med en deklarerad förbrukning på 0,14 liter per mil för laddhybridmodellen. Laddhybriden klarar upp till 56 kilometer helt utsläppsfritt på el. Kuga är Fords tredje mest populära modell i Europa efter Focus och Fiesta, som sålts i över en miljon exemplar sedan lanseringen 2018.

Kuga Plug-In Hybrid som kommer i april är den första elektrifierade drivlinan för modellen, och en 48-volts mildhybrid och en självladdande elhybrid kommer senare i år.


Inbyggd effektivitet

Nya Kuga är den första SUV:en att byggas på Fords nya framhjulsdrivna arkitektur, som möjliggör en förbättrad aerodynamik för bättre bränsleeffektivitet. Bilen väger cirka 80 kilo mindre än tidigare modeller med jämförbara drivlinjevarianter.

Användningen av aluminium har sparat modellen mycket vikt, med exempelvis aluminiumlänkarmar som minskar vikten med 6,8 kilo, en stötfångare av komposit-aluminium som sparar 6,1 kilo och ett lättare bromssystem som innebär 0,8 kilo mindre vikt.

Modellen har också en förbättrad aerodynamik jämfört med tidigare modeller, trots att bilens dimensioner är något större. En bättre inkapsling av underredet, nedsänkta takskenor och dörrtätningar har minskat luftmotståndet med nästan fyra procent.


En rad olika drivlinjeteknologier att välja på

Kuga Plug-in Hybrid:

  • Kombinerar en 2,5-liters förbränningsmotor, en elektrisk motor och generator med ett 14,4 kWh litiumjonbatteri.
  • Batteriet laddas automatiskt under resans gång med en regenerativ laddningsteknik som fångar in rörelseenergi som annars går förlorad vid inbromsning.
  • Föraren kan själv bestämma hur och när batteriet ska användas med hjälp av fyra valbara körlägen: EV Auto, EV Now, EV Later och EV Charge. När batteriet är slut återgår Kuga automatiskt till EV Auto-läget, som hjälper bensinmotorn med elmotorassistans, gjord på återanvänd energi för att optimera bränsleeffektiviteten.


Kuga EcoBlue Hybrid:

  • Förbättrar Fords tvåliters EcoBlue-dieselmotor på 150 hästkrafter med 48-volts mildhybridteknik.
  • En remdriven integrerad generator ersätter standardgeneratorn, vilket möjliggör återvinning av energi vid inbromsning som laddar litiumjonbatteriet på 48 volt.
  • Generatorn agerar också som en hjälpmotor, som använder lagrad energi som vridmomentassistans till motorn under normal körning och acceleration, och även driver bilens elektriska hjälputrustning. 48-voltssystemet gör att bilens automatiska Start-Stopp-teknologi kan fungera i fler situationer för att spara ännu mer energi.


Kuga EcoBoost:

  • Finns tillgänglig med en150 hästkrafter stark 1,5-liters EcoBoost-bensinmotor som har branschens första cylinderavaktiveringssystem för en trecylindrig motor, vilket gör att en cylinder kan avaktiveras när motors inte belastas fullt.


Kuga EcoBlue

  • 2,0-liters EcoBlue-dieselmotorn med 190 optimerar bränsleeffektiviteten och koldioxidutsläppen, med hjälp av teknologier som högtrycksbränsleinsprutning och ett integrerat insugsgrenrör.


Kuga Hybrid:

  • Kuga Hybrid börjar levereras senare i år och har en självladdande drivlina som kan köras på enbart el som kombinerar en 2,5-liters Atkinson-motor, elmotor, generator, ett litiumjodbatteri och en Ford-utvecklad automatisk växellåda.


Elektrifierade fordon kommer stå för hälften av försäljningen 2021
Ford har tidigare meddelat att alla nya personbilsmodeller kommer att innehålla ett elektrifierat alternativ. I slutet av 2021 kommer Fords europiska kunder kunna välja mellan 18 elektrifierade modeller, varav 14 kommer att finnas tillgängliga redan i slutet av 2020. Ford räknar med att sälja närmare en miljon elektrifierade personbilar fram till slutet av 2022.


Kontakta oss

Aktuella nyheter

Aktuella nyheter

Se alla de senaste nyheterna från Rask & Björck Bil AB