Robotrumpan "Robutt" ser till att Fords bilsäten klarar av svettiga motionärer

2019-01-10

För att säkerställa kvaliteten på Fords bilsäten har företaget skapat robotrumpan Robutt. Roboten kan sätta sig i en bil precis som en förare eller passagerare, och provsitter ett säte över 7 500 gånger för att simulera ett decenniums användning – på bara tre dagar. "Robutt" simulerar exempelvis hur sätet klarar av svettiga motionärsrumpor.

Fords robotrumpa Robutt simulerar bland annat svettiga förare, för att säkerställa att bilsätet klarar fukten och håller kvaliteten under många år framåt.

– Bilar är en del av vår vardag, precis som träning och att vi svettas. Vår Robutt ger oss bra möjligheter att säkerställa att Fords säten kommer hålla kvaliteten och se bra ut så länge som möjligt, säger Florian Rohwer, utvecklingsingenjör på Ford Europa.

En robotrumpa under ständig utveckling
Initialt användes robotrumpan för att säkerställa att materialen i Fords bilsäten klarade av ett decenniums torrslitage. Efter en utveckling av Robutt kan roboten nu även simulera vad som händer med bilens säten över tid på grund av svett.

– Sätena avgör en stor del av en bils komfort. När vi sätter oss i en bil för första gången får vi genast en uppfattning om bilens kvalitet. Förr använde vi oss av pneumatiska cylindrar för att testa sätena, som endast rörde sig upp och ner. Robutt kan replikera en människas rörelser på ett helt annat sätt, säger Svenja Froehlich, hållbarhetsingenjör vid Fords europeiska högkvarter i tyska Köln.


Aktuella nyheter

Aktuella nyheter

Se alla de senaste nyheterna från Rask & Björck Bil AB