Ford och BRC satsar på gasdrivna bilar

2017-01-13
Ford Sverige har tillsammans med företaget BRC Sweden inlett en storsatsning på gasdrivna bilar. Flera nya modeller är planerade för lansering under 2017, och först ut är Ford Mondeo Kombi där 39 bilar kommer att rulla i Malmö Taxis regi.

BRC Sweden är ett av Sveriges ledande företag inom utveckling av gasdrivna fordon och gastankstationer. En av företagets största samarbetspartners är Ford Sverige där bolagen nu tillsammans gör en storsatsning på gasdrivna fordon för den svenska marknaden, med fokus på kommuner och företag. Ford erbjuder i dagsläget såväl Ford Focus som Ford C-MAX som gasbil.

Det är Fords prisbelönta Ecoboost-motorer som varit den största bidragande faktorn till samarbetet, en motor som ger en mycket bra effekt med biogas:

- ”Vi är mycket stolta att få utvecklat Fords nya Ecoboost-motorer till att drivas med biogas. Det visar att samarbetet vi haft under ett flertal år fungerar väl och att vi på BRC liksom Ford ser en stor potential för denna produkt” säger Dennis Staaf, VD BRC Sweden.

Den första bilmodellen att få BRC:s gassystem monterat är Ford Mondeo 1.5 160 hk (manuell och automat), där 39 fordon har sålts till Malmö Taxi via Hedbergs Bil i Malmö. Bilarna är monterade med gastankar på 13 kg som räcker till en körsträcka på ca 300 km, med CO2-utsläpp så låga som 38 g per kilometer.

Bilarna kommer att börja rulla i Malmö med omnejd under januari.
Men inom kort planerar Ford och BRC att lansera ytterligare nya modeller för gasdrift med Fords Ecoboost-motor: Focus 1.0 Ecoboost, C-MAX 1.0 Ecoboost och Transit Connect 1.0 Ecoboost. Den sistnämnda kommer att visas upp under mässan ”Bilar som Jobbar” den 26-29 januari på Stockholmsmässan i Älvsjö.

Ambitionen är att sälja 400-500 bilar om året.
Det finns flera fördelar med en bil som drivs av biogas, bl.a. så blir CO2-utsläppen 72 procent lägre jämfört med bensin. Förmånsvärdet på bilarna reduceras med 40 procent, dessutom är bilarna miljöbilar vilket gör att de befrias från fordonsskatt. Som drivmedel är biogas dessutom en förnybar energikälla, vilket ytterligare bidrar till en minskad miljöpåverkan.

Initialt riktar sig Ford mot kommuner, landsting, åkeriföretag och andra organisationer som har uttalade miljömål där en gasdriven bil blir en central del av verksamheten.

För mer infromation vänligen kontakta:
Erik Lindham, informationschef Ford Motor Company AB
0733-334309, [email protected]

Dennis Staaf, VD BRC Sweden
0709-118535, [email protected]

Aktuella nyheter

Aktuella nyheter

Se alla de senaste nyheterna från Rask & Björck Bil AB