Ford fortsätter med lyckat EcoBoost-koncept i rally-SM

2017-01-12
Efter en lyckad satsning på rally 2016 fortsätter Ford Sverige att satsa vidare på den unga talangen Daniel Röjsel. Bilen är den Fiesta R2t 1.0 EcoBoost som teamet tog ett J-SM brons med ifjol, och som även vann klassen i Rally Sweden.

Med ett års erfarenhet i bagaget är planen att göra en minst lika lyckad satsning som 2016. Förutom en hel säsong i junior-SM och VM-deltävlingen på hemmaplan, Rally Sweden, kommer teamet även att köra kompletterande tävlingar för ytterligare åtråvärda resultat. Samtidigt kommer flera Ford-aktiviteter att genomföras, där bland annat Ford Performance Tour utökas till fler besök hos återförsäljarna.

Prisvinnande motor på gatan, unik i rallysammanhang
Grundversionen av Ford 1,0-liters EcoBoost-motor har vunnit utmärkelsen International Engine of the Year tre år i rad. Med sin enda blygsamma liter i cylindervolym levererar den ändå imponerande 180 hästkrafter och 250 Nm i vridmoment. Den är ett unikt inslag inom rallysporten och trots detta ändå jämförbar med konkurrenternas större 1600-cc motorer.

– Efter att ha summerat rallysäsongen 2016 tillsammans med Daniel och Nicklas i deras Fiesta R2t 1.0 EcoBoost kan vi inte vara annat än nöjda. Tanken med hela det här projektet var att hitta ett nytt sätt att marknadsföra vår prisvinnande enliters EcoBoost-motor samtidigt som vi stöttar en av Sveriges absolut främsta rallyjuniorer, och det har ju gått bättre än planerat. Nu går vi mot ett nytt spännande år med nya utmaningar, säger Johan Paananen, regionchef servicemarknad på Ford Motor Company.

Under hösten presenterades en ny version av EcoBoost-motorn vid en Go Further-mässa i tyska Köln. Våren 2018 kommer det vara den första trecylindriga motorn i världen med cylinderavstängning – en funktion som stoppar bränsletillförseln till en av bilens cylindrar vid minskat behov av exempelvis motorkraft.

Fords Performance storsatsar
Efterfrågan på prestandamodeller ökar stadigt, både i Europa och globalt. Ford Performance väljer därför att satsa på en utökad portfölj.

– Fords satsning på prestandamodeller och ökade marknadsandelar fortsätter i en stark takt. Företaget kommer att ha levererat tolv nya prestandamodeller vid slutet av 2020, säger Dave Pericak, global direktör på Ford Performance.

Fakta – Fords rally-satsning
Daniel Röjsel och teamet Daniel Röjsel är en av Sveriges främsta unga rallytalanger. Han kör för SMK Dala Falun och har på sina tre år inom rally redan placerat sig i Sverige-toppen. Röjsel är uppvuxen med bilsport och har tidigare vunnit mästerskap i både Formel Ford och Radical.
Bakom Daniel Röjsel står hans far, Christer Steen, själv svensk mästare i rally och en av de mest ansedda inom rallysporten i Sverige i att driva och underhålla en tävlingsbil. Kartläsare är den rutinerade Nicklas Edvardsson från Stockholm.

Ford Fiesta R2t
Bilen som Ford ställer upp med i rally-SM 2017 är en Ford Fiesta R2t. Samma modell har körts i VM-sammanhang sedan 2015 och kommer 2017 att användas som enhetsbil i Junior-VM. Bilen har visat sig riktigt snabb och otroligt driftsäker.

Det unika med bilen är att motorn är den nya, trefaldigt International Engine of the Year-belönade 1,0L Ford Ecoboost. Trots att cylindervolymen är blygsam i en bil i motorsportssammanhang så levererar den lilla motorn otroliga 180 hästkrafter och mindre blygsamma 250 Nm i vridmoment. I kombination med ett otroligt effektivt chassi gör det bilen blixtrande snabb oavsett underlag. Bilen är utvecklad och byggd av M-Sport Ltd i England som bygger och tävlar i Rally-VM med Ford Fiesta RS WRC.

Fords racinghistoria
Henry Ford förstod att det bästa sättet att visa kvalitet och körglädje i en bil är att tävla med den. Redan två år innan han grundade Ford Motor Company 1903 ställde han upp i en tävling i Grosse Point med sin egen bil och vann. Det arvet har Ford sedan fortsatt att förvalta under företagets 120-åriga historia.

Ford har deltagit i stort sett alla kategorier som finns inom motorsporten, från banracing och rally till dragracing. Alla stora namn inom internationell motorsport har genom åren tävlat med en Ford, som Richard Petty i Nascar, Jack Rousch i dragracing, Michael Schumacher i Formel 1 och Sveriges egen ”Mäster” Stig Blomqvist i rally. Världens första världsmästare i rally körde också en Ford, en Escort RS1800. Det var ingen mindre än Sveriges egen Björn Waldegård och året var 1979. Ford har fortfarande flest Grand Prix-segrar i Formel 1 – 176 stycken – med den legendariska motorn Ford Cosworth DFV.

Aktuella nyheter

Aktuella nyheter

Se alla de senaste nyheterna från Rask & Björck Bil AB